Adam Lundgren Hilma

"Hilma satte farge på verden"

Adam Lundgren om Lasse Hallströms nye storfilm Hilma.


Han spiller Hilma av Klints bror Gustaf i Lasse Hallströms nye storfilm Hilma, et epos som spenner over 1800-tallets andre halvdel og et godt stykke inn på 1900-tallet. En era hvor samfunnet ble fundamentalt endret, inkludert hvordan man så på kunst. - Man for en følelse av at de som levde da gikk rundt i en svarthvit verden. I filmen får vi lære at Hilma satte farge på den verdenen og gjorde noe helt nytt, forteller Adam Lundgren.

Å tre inn i Operakjellerens spisesal er som å reise hundre år tilbake i tid. runde bord med hvite duker innrammet av veggmalerier, forgylt eikepanel, kassettak og lysekroner. Stedet er på mange måter det perfekte utgangspunkt for den svenske kunstscenen rundt forrige århundreskifte. Da flanerte kunstnere som Anders Zorn og Albert Engström i disse lokalene. De skålte og sloss, egoer ble blåst opp og de ble knust. Det mannlige geniet sto i sentrum. 

I dag er det en annen svensk kunstner, langt fra Operakjellerens larm, som har fått hovedrollen på den internasjonale scenen. Hilma af Klint regnes nå som en av de største svenske kunstnere gjennom tiden, nesten 80 år etter sin død. 

- Vi har måttet revidere historien rundt hvem som var først med abstrakt kunst. Man får en følelse av at alle gikk rundt i en svarthvit verden, og slik som hun jobbet med farger er ikke akkurat det man forbinder med kunst fra den tiden, sier Adam Lundgren når vi møter ham i en av salene, en etasje opp fra spisesalen. 

Adam spiller Hilmas bror, Gustaf af Klint. Søsknenes relasjon spenner over en lang tidsperiode, fra siste halvdel av 1800-tallet og langt inn på 1900-tallet. En periode hvor synet på kunst endret seg radikalt, modernismen fikk fast feste og de første skrittene ble tatt, på veien mot kvinnenes frigjøring i kunsten. Men til tross for kunnskapen vi har om Hilmas talent, får Gustaf aldri oppleve søsterens gjennombrudd. 

Adam-Lundgren-Hilma-Viaplay-600x340.png

Adam spiller Hilma af Klints bror i Lasse Hallströms nye storfilm Hilma. 

 

– Seerne vil få se hvordan filmen gestalter det visuelle og hvilke fantastiske farger Hilma jobbet med. Hun var utrolig moderne i tanke og handling. 

Selv om Adam Lundgren ikke ser på seg selv som særlig kunstkyndig, opplever han at det er noe fortryllende med kunstscenen rundt forrige århundre. 

– Paris hadde vært en kul by å bo i da, byen har jo vært en kunstmetropol så lenge. Jeg besøkte Praha i sommer, og der hadde det også vært interessant å leve, men Paris var spesielt, det var så "absintig"!

Han stopper seg selv litt. 

– Men det er jo som hovedkarakterene i Woody Allens film "Midnatt i Paris" konstaterer - man romantiserer alltid over den tiden man selv ikke lever i.

Hilma har premiere 18. november

Gå ikke glipp av på Hilma, filmen som utforsker Hilma af Klints gåtefulle liv, nå anerkjent som en av vestlig verdens første abstrakte kunstnere. Fra 18. november kan du se filmen direkte i Allente-appen eller på kanalen V film premiere kl 21. samme kveld. Den eldre Hilma spilles av regissør Lasse Hallströms kone, Lena Olin, og den yngre spilles av deres datter Tora Hallström.

Hilma Viaplay Original
Mitt liv som Lasse Hallström Keyart

Mitt liv som Lasse Hallström

En dokumentar om en av Sveriges størstae filmregissører gjennom tidene. Vi lærer å kjenne Lasse som person og filmskaper gjennom arkivmateriale, Lasses egne ord og intervjuer med familie, venner og kolleger. Denne filmen har også premiere 18. november på Viaplay og i Allente-appen.

Viaplay er inkludert

Du vet vel at alle serier og filmer på Viaplay er inkludert i abonnementet for deg som har TV-pakken Standard eller Large? Det eneste du trenger å gjøre er å aktivere din konto på Viaplay.

Aktiver her
Kom i gang med Allente-appen

Allente-appen er inkludert for alle kunder hos Allente. Stream TV-kanalene dine og nyt hele abonnementet ditt på alle dine enheter - i hele EU!

Kom i gang her