Hamilton_web_1
©2022 C More

"Det er en ære å gestalte en legende"

JACOB OFTEBRO SOM AGENT HAMILTON. SESONGPREMIERE 18. APRIL.

Jan Guillous hemmelige agent, ikoniske Carl Hamilton er tidligere spilt av store navn som Stellan Skarsgård, Peter Stormare og Mikael Persbrandt. Bare store, svenske skuespillere. Jacob Oftebro er en av våre, store norske, og den første Carl Hamilton som ikke er svensk. Vi møtte ham på hjemmebane, i Oslo.

Hvordan føles det å fylle store sko etter de som har spilt Carl Hamilton før deg?

Kjempespennende. Det blir litt som å spille Hamlet på teateret. Det er en stor oppgave når du vet at de beste har gjort det før deg. I tillegg har rollen vært forbeholdt svenske skuespillere, så det er en ære at jeg har fått lov.

«Jeg møtte pensjonerte hemmelige agenter, yrkesmilitære og spesialtrente Navy Seals froskemenn»

Din Hamilton er ikke bare en machotøffing, hvordan har du utviklet rollen?

Vi jobbet mye med research, og jeg fikk møte mange yrkesmilitære og pensjonerte hemmelige agenter, fallskjermjegere og de nærmeste man kommer Navy Seals i Danmark. (red.anm: Navy Seals er en spesialstyrke underlagt den amerikanske marinen, og Hamiltons utdannelse). De kalles «frømenn» (frø på dansk betyr frosk, som froskemenn). Det var viktig å møte alle sammen, for å unngå å falle inn i klisjeer og stereotyper.

Hamilton_web_4
©2022 TV 2

«De ekte Hamilton-ene er mangefasetterte mennesker som alle andre»

De «ekte Hamilton-ene» har barn og privatliv og sine traumer som alle mennesker. Jeg fikk se veldig mange flere sider av dem enn jeg noen gang har fått se av en James Bond eller tidligere Hamilton. Det var interessant. De er mangefasetterte mennesker som alle andre. Det er bare stereotypen av en agent som ikke er sånn. Men det gjør dem ikke dårligere i jobben sin, at de etter jobb kan begynne å grine når de snakker om hvor heftig den opptreningen eller den Navy Seals-utdanningen var. Når de snakker om at de nesten ikke klarer å gå ut i et svømmebasseng igjen. Men det er noe interessant med den dualiteten, og særlig når du vet at de er best i verden på det de gjør.

Hvordan fikk du bidra til å skape «din Hamilton?

Jeg fikk være med på å forme rollen med mine innspill og innsikt fra egen research. Og når de valgte meg som Carl Hamilton, så visste de at jeg ville gjøre alt jeg kunne for å prøve og forstå ham, og ikke bare vise hvor flink han er til å håndtere våpen.

Har du møtt Jan Guillou?

Ja, jeg har møtt ham, og det var veldig rørende. Superkult. Det er faktisk eneste gang på jobb hvor jeg har vært skikkelig nervøs. Tenk om han ikke syntes det var noe bra? Heldigvis var han kjempeglad for at jeg hadde rollen, og hovedsakelig fordi han synes jeg er en god skuespiller. Og etter dette var jeg så lettet at vi snakket om alt mulig. Han var superhappy og kom innom og så noen opptak og syntes det så bra ut. Det var veldig hyggelig, og både han og kona virket veldig fornøyd.

 

«Jeg var skikkelig nervøs. Tenk om Guillou ikke synes det var noe kult?»

Hamilton_web_3
©2022 TV 2

Guillou har sagt at Hamilton må være svensk. Og sterk. Du snakker rått bra svensk.

Ja, det sa Guillou også, at han syntes det var rått. Det var hyggelig, for det er først og fremst hard jobbing når du skal lære deg et annet språk og bli god på det. Jeg har vært heldig med en søster som studerte i Sverige, og jeg er glad i Stockholm og har vært der mye.


Veldig mange har et forhold til hvem som spiller Hamilton. Du har fått god mottakelse

Jeg har fått positive tilbakemeldinger. Samtidig er det alltid noen som synes det blir feil. Det er noe av det som er gøy med det også. Du stikker jo nesa frem når du er med på noe sånt. Det blir som å spille Batman eller James Bond. Du vil alltid bli sammenlignet med de som har gjort rollen før deg, og når det er Stellan Skarsgård og Mikael Persbrandt så må jeg bare si at det er okay. De er de beste vi har, så da må jeg bare gjøre mitt beste. Og hvis noen synes Stellan er bedre i rollen, så er det helt fint for meg. 

Hva gjør hans adelige bakgrunn med karakteren Hamilton?

Bakgrunnen hans er absolutt til stede hele veien. Han bor fortsatt i det sinnsyke huset han har arvet, han bærer den arven med seg. Jeg føler at det gjør ham mer ensom, og det liker jeg. Han ligner mer på en «Batman-aktig» karakter som har masse penger og kunne vært lykkelig, men så er han jo ikke det. Og han er ikke så opptatt av bakgrunn og penger. Han er politisk aktiv, det kommer ikke frem i serien, men det kunne vært bra med mer av det. Han kommer fra mye penger, men har ikke noe forhold til familien sin, og privatlivet hans er ganske tomt.

«Det blir mye action. Og jeg gjør nesten alle stuntene selv»

Kan du røpe noe fra sesong 2?

Jeg kan røpe at det blir mye action. Jeg har ganske mange stuntscener, og jeg gjør nesten alle stuntene selv. Jeg hopper opp på en vannscooter og kjører ut til en øy, jeg har lange sloss-scener og kjører raskt med bil. Det er veldig gøy. I sesong 2 går vi mer tilbake til elementene i den klassiske agent-sjangren, det blir mer typisk agentfilm, med biler, slossing og action-scener. Og fransk riviera. Sesong to handler om svensk og internasjonal sikkerhet. Cyber-kriminalitet og atomvåpen og mye vi skulle ønske ikke var virkelig, men som nå dessverre er veldig aktuelt.

Hva kan vi som seere glede oss til i sesong 2?

Det kan kanskje være deilig å få servert et superspennende krimplot som dreier seg rundt det å løse konflikter i Sverige, Norden og Europa. Jeg føler at superheltfilmer- og serier kan være befriende i det verdensbildet vi står i nå. Som en pause fra alt, og hvor det ender bra. Og så kan reisesugne seere bli med meg til Frankrike og Belgia og rundt i verden. 

Hamilton_web_2
©2022 C More

«Superheltfilmer kan være befriende i det verdensbildet vi står i nå»

Hva utfordrer deg mest i rollen som Hamilton?

Å finne balansen mellom privatpersonen og agenten, dét er den spennende reisen. Hvordan kan du gjøre det du gjør uten å bli gal? Jeg var med i en debatt hvor vi diskuterte om vi egentlig trenger en Hamilton? Er vi ikke ferdig med ham? Nå er vi ikke ferdig med ham. Vi stilte oss disse spørsmålene da vi forberedte sesong 1. Vi spurte; har vi en reell trussel? Det bildet har dessverre endret seg veldig den siste tiden.

"Det er den balansen, hvordan kan du gjøre det du gjør uten å bli gal?"

Jeg skulle ønske det var annerledes, men med dagens verdensbilde er det naivt å tro at vi ikke trenger å gjøre noe med det. Vi kan drømme og håpe at det kommer en Hamilton og løser Ukraina-konflikten. Man blir jo kjempestressa av å tenke militær opprusting. Men i dette kjølvannet er Hamilton en hyllest til de som faktisk gjør jobben i etterretning og med konfliktløsing.

 

Noe annet du tenker er viktig å få med om agent Hamilton?

Nei. Nå må jeg hente i barnehagen

 

Om Carl Hamilton

Hamilton er forfatteren Jan Guillous fiktive, hemmelige agent og hovedperson i 13 bøker, han er Nordens største og eneste i agensjangren. 

Hamilton er utdannet som agent i samarbeid med Seal-styrkene og amerikansk etterretningstjeneste. I tillegg er han utdannet angrepsdykker og har en Master of Science i datateknikk.

__________________________________________________________________________

Om Jacob Oftebro.

Fra Oslo, skuespillerutdannet i Oslo og København. 36 år.

Spilt i en rekke storfilmer og teaterstykker, både norske, svenske og danske.

Nordisk språkpris 2014.

Beste mannlige skuespiller under Amandaprisen 2021, for rollen i «Den største forbrytelsen.

Jakob Oftebro Hamilton
©2022 C More