Brian Cox om suksessrollen i Succession

”Logan og jeg har mye til felles" 

Kritikere hyller den. Seerne elsker den. Succession anses å være en av HBO sine beste serier noensinne, men for hovedrolleinnehaver Brian Cox kom det ikke som noen overraskelse. Allente fikk ta en prat med mannen bakom karakteren Logan Roy. En prat om deres likheter, drivkraft, overklassesnonsens og en viss svensk Hollywood-stjerne. 


Den mektige patriarken

Fortell kort om Logan sin karakter og drivkraft, for en som ikke har sett Succession.

Det eneste som egentlig betyr noe for Logan er imperiet hans, hans karriere. Det er det som holder han gående og det eneste han forstår seg på. Han er viet hele livet sitt til å skape og utvike Waystar Royco.  

Han har aldri vært en bra far og har ikke vært der for barna sine. Firmaet har alltid vært hans prioritet. 

"Han er et veldig ulykkelig, ensomt og ganske tragisk individ"

 

Du har sagt at du føler en form for tilgivelse for Logan, at han er en misforstått mann. Hva mener du med det?

Publikum ser Logan og dømmer han raskt utifra det, noe som er fullt forståelig. Men jeg tenker at de tar feil. Logan har blitt den han er etter mange svik. Han hadde antageligvis høye idealer fra start, men har mistet dette langs veien. 

Han er en veldig ulykkelig, ensom og et ganske tragisk individ. Akkurat derfor forstår jeg og kjenner medlidenhet med han. Når han får litt vennlighet er han så takknemlig, men det skjer ikke så ofte.

Logan og jeg har mye til felles, vi er begge skuffet over "det menneskelige eksperimentet" Men personlig er jeg optimistisk og tror det kommer til å bli bedre. 

Har du fått vite hele Logan sin bakgrunnshistorie? Hva har han gått igjennom? 

Jeg har mine egne svar. Forfatterne tegner opp historien, og så er det opp til meg å vise Logan sin historie. 

Som barn ble Logan tvunget under andre verdenskrig til å forlate Skottland. Med barnetransport ble han tatt med til Canada, hvor han ble utsatt for overgrep. Jeg tror at faren hans allerede er død og at moren dør, så ved dette tidpsunktet er det bare søsteren igjen.

Når han så vender tilbake til Skottland får han jobb som journalist i en lokalavis i Dundee. Logan var driftig og iderik som ung, men tiden gikk og overgrepene han gikk igjennom som ung får han til å gå en annen vei. Han bygde en mur, samtidig som han fikk mer og mer makt. 

Begge har tøff bakgrunn

Både du og Logan har en tøff bakgrunn. Pappaen din døde når du var 8 år, og moren din kjempet med dårlig psykisk helse og det var ikke mye penger å hente. Likevel kaller du bakgrunnen din for din superkraft, hvorfor? 

Vi har alle en bakgrunn og burde sette pris på røttene våre. Bakgrunnen din trenger ikke å låse deg, men kan hjelpe deg å vokse på alle mulige måter. Det finnes et punkt i livet når det er opp til deg hva du skal gjøre med livet ditt. Ordne opp i fortiden din, gå videre og ta ansvar for handlingene dine.

Jeg kom til London som student på 60-tallet. London representerer frihet for meg. Uansett hvor du kom fra, så var du velkommen. Det var slik det startet for meg. Men England var samtidig et hierarkiskt klassesamfunn, noe som gjorde det vanskelig for meg å få varierte roller. Det er det fantastiske med Hollywood, det er veldig likt. Så jeg dro dit for mer enn 20 år siden fordi jeg ville være med i filmer og slik gikk det. 

 

"Jeg visste allerede fra start at Succession ville bli en suksess. Jeg kunne føle det."

 

En satire av virkeligheten

Hva vil du si Succession forteller oss om verdens tilstand?   

Det er elementer gjennom hele serien som speiler hva som skjer i verden. Det er en satire av virkeligheten. Jesse Armstrong (forfatter og regissør) har virkelig lykkes med å speile sannheten om hvordan mennesket er. Det er hans store gave. 

Jeg visste allerede fra begynnelsen av Succession kom til å bli en suksess. Jeg kunne føle det. Folk elsker den her type familie-historie. 

 

Du fikk hjelp av rådgivere som skulle lære deg å forstå hvordan rike prater og oppfører seg. Var det det rareste du måtte lære deg?    

Det der er bare tull! De rike gjør akkurat som de vil. Rådgiverne sa blant annet at de rike gikk i morgenkåpe i bilen. Da kjente jeg "fuck that" det er akkurat det jeg skal gjøre. At det finnes en viss kode man skal følge, det er nonsens. 

 

Skulle dødd i første sesongen

Jeg leste at Logan egentlig skulle dø i første sesongen, stemmer det?

Ja, tanken var at jeg skulle dø i slutten av første sesong. Jeg tror manusforfatterne ikke klarte å bestemme seg. Når jeg så tok det opp med Jesse Armstrong og Adam McKay hadde de ombestemt seg.

 

"I hele ni episoder spiller jeg en karakter som er fra Quebec, når jeg egentlig er fra Dundee."

 

Ble det gjort noen andre store endringer?

Ja, jeg foreslo tidlig at Logan skulle være skotsk. Da svarte Jesse Armstrom "Å nei, han må være amerikaner" Så under innspillingen av første avsnitt fikk jeg vite at Logan var fra Quebec, Canada. Men når vi så spiller inn det niende avsnittet, kommer Peter Friedman (Frank Vernon) til meg og sier "Brian, visste du at de har endret Logans fødested? Han er ikke født i Quebec lenger. Han kommer fra et sted som heter Dundee." Når jeg så forteller at det er der jeg er født, svarer han "Oi, hvilket sammentreff!"

Det kom som en overraskelse på meg. Så i 9 episoder spilte jeg faktisk en rolle fra Quebec, når jeg egentlig var fra Dundee. 

 

"Først og fremst hadde ikke Logan Roy snakket med meg. Han hadde sagt til meg "Go fuck yourself" 

 

Som to menn fra Dundee, hvis du traff Logan Roy, hva hadde du ville si til ham? 

Først og fremst så hadde nok ikke Logan Roy snakket med meg. Han ville tok syntes jeg var høylytt og stor i kjeften. Han hadde sagt "Go fuck yourself" Iblant treffer man folk, blir litt for overentusiastisk og prater så mye at energien tar slutt og så forlater rommet. Det er problemet mitt. Og det hadde Logan snappet opp med en gang og forlatt rommet. 

Men, om han hadde hørt på meg så hadde jeg sagt !"Ikke elsk barna dine for høyt. Lik de mer, elsk de mindre" Kjærligheten kan brenne ut, det at du liker de gjør ikke det. 

 

Men tror du virkelig at Logan elsker barna sine? 

Ja, han elsker barna sine. Han er en dum mann. Hvordan kan man elske den jævla gjengen? Men han har selv aldri opplevd kjærlighet, så han vet ikke hvordan kan skal uttrykke den. Hans relasjoner gjennom mange år har alltid endt i katastrofe. 

 

Alt blir forandret i den siste sesongen

"Jeg elsker Alexander Skarsgård, han er fantastisk."

 

Den svenske stjernen Alexander Skarsgård spiller teknikkvisjonæren Lukas Matsson, både i tredje og fjerde sesong. Hvordan var det å spille mot han? 

Ååå fantastisk! Jeg elsker Alexander Skarsgård, han er fantastisk. Han kommer jo fra en skuespillerfamilie, men er samtidig så jordnær. Han er en kjempedyktig skuespiller og en kjempefin mann. Han gjør karakteren sin så bra og har vært et fint tilskudd til serien. Et av mine favorittavsnitt med han er ved Lake Como. Mer om Matsson kan jeg ikke fortelle, men det kommer til å skje ting... 

 

Jeg vet at du ikke kan fortelle hvordan det slutter, men syns du at Logan Roy, som en av de mest ikoniske TV-personlighetene, får den avslutningen han fortjener?   

Ja, det syns jeg, Det meste med britisk forfattertradisjon er at de vet når de skal slutte, for å slutte å topp. Jesse Armstrong streber alltid etter å gjøre historien komplett og det beundrer jeg han virkelig for. Han liker ikke uendelig med historie og TV, men høykvalitets underholdning. 

 Da er det kanskje på tide å avslutte intervjuet? Takk for at du ga oss Logan Roy. Vi kommer til å savne både deg og serien. Nå kan du be oss "fuck off" 

Yes, you can all fuck off now!

 

Brian Cox om de andre rollene

Kendall Roy

"Ken er den sjelfulle på mange måter. Men han er for sjelfull. Han har ikke nok disiplin og er en narkoman. Du kan klandre faren hans for det, men som jeg sa før, de er voksne nå."

Siobhan Roy

"Shiv var på topp før arvesaken kom opp, og Logan foreslo at hun skulle ta over etter ham. Det forandret henne."

Roman Roy

"På mange måter tenker jeg at det er Roman som skal lykkes best av barna. Han har løst flere av selskapets problemer. Men samtidig er han barnslig og ikke helt klar. Men de er alle ganske tragiske skikkelser."

Tom Wambsgans

"Tom var en helt uskyldig mann fra Minnesota som kom inn i familien uten noen forutanelser. Det var før hele arveordningen tok av."

Greg Hirsch

"Fetter Greg er en gåte. Det er noe veldig unnvikende med ham. Han har en stor reise foran seg. Han kan til og med være spinoff, hvis de lager en."

Connor Roy

"Connor har sannsynligvis mild autisme. Han føler seg oversett av familien og går sine egne veier, sammen med sin merkelige partner."

Succession handler om verdens største medieimperie, familieeide Waystar Royco, med den mektige patriarken Logan Roy i spissen og hans fire barns konstante kamp om deres fars godkjennelse og en bedre plass i arverekken. Stream alle sesongene nå på HBO Max.

Oppdag Max-appen

Med Max får du tilgang til mengder av kritikerroste serier, både de aller nyeste snakkisene og de største klassikerne. Dessuten er et stort utvalg populære storfilmer og dokumentarer inkludert. Aktiver Max-appen og oppdag alt allerede i dag!

Kom i gang med Max
Allente-appen inkludert

Allente-appen ingår för alla våra kunder och utbudet baseras på vilket tv-paket du har. Streama dina tv-kanaler och njut av ditt utbud på alla dina enheter – i hela EU! Allt du behöver göra är att skapa dina inloggningsuppgifter till appen. Allente-appen er inkludert for alle våre kunder og innholdet baseres på hvilken TV-pakker du har. Stream TV-kanalene dine og nyt innholdet ditt på alle enhetet - i hele EU!