Gode TV-vaner

I vår digitale TV-hverdag har vi flere kanaler og større fleksibilitet enn før. Vi ser TV på TV-en og på mobile enheter. Vi ser TV hvor vi vil, når vi vil. Det positive er en ny frihet, flere muligheter, variasjon og mangfold. Utfordringen er å finne det innholdet som passer best for deg - og for den enkelte i familien. Hvordan kan du skape gode TV-vaner for hele familien?

Skap gode TV-vaner

Se gode filmer, serier og programmer sammen med barna, og bli enige om hvilke grenser dere skal ha hjemme -tydelige foreldre gir trygge barn. Det er naturlig at barn i ulike aldre har forskjellige rammer for hva og hvor mye de kan se. Og husk at felles skjermopplevelser kan være både sosialt, morsomt og lærerikt.

Vær et positivt forbilde

Vi som voksne er barnas viktigste forbilder. De voksnes TV-holdninger og vaner blir raskt kopiert av barna.

Snakk med barna

Vis interesse for det barna ser på, og snakk sammen om innhold, aldersmerking og tidsbruk. Gi barna gode holdninger, og bevisstgjør dem på reklame og kildekritikk. Inviter barna dine til å snakke med deg dersom de opplever noe skummelt eller trist på TV eller film.

Snakk med andre foreldre

Felles erfaringer skaper trygghet og gjør det lettere å sette gode rammer. Kanskje kan du ha nytte av å snakke med andre foreldre om hvordan de gjør det hjemme. Er det riktig at «alle andre får lov»?

Bruk tilgjengelige foreldreverktøy

Mange TV- og underholdningstjenester har ulike innstillinger for innholdsbegrensninger. Prøv ut tjenester og innhold selv før barnet får tilgang, og ta stilling til hvilke begrensninger som er passende for ditt barn - og hvilke muligheter som er på enheten barnet skal bruke?