Publisert: 29.03.2022
Kenneth Fredheim
©Discovery Networks. All Rights Reserved

Eliteserien 2022 med Kenneth Fredheim

Med Eliteserien rett rundt hjørnet har vi tatt en prat med fotballkommentator Kenneth Fredheim. Vi får høre hans tanker og forventninger om den kommende sesongen.

Årets første vårtegn er her, Eliteserien. Alle som interesserer seg for norsk fotball sitter klare, og første kampen spilles 2.april klokken 16.00 (HamKam – Lillestrøm) En som gleder seg ekstra mye, er fotballkommentator Kenneth Fredheim.

Hva tenker du om årets sesong?

 • Det er jo litt vanskelig å si noe generelt, men vi går nok inn i en sesong hvor det er vanskelig å komme utenom at Bodø/Glimt er en stor favoritt. Etter 2020-sesongen hvor de vant og mistet hele angrepsrekka si, så tippa jeg de på 2.plass i fjor. Men – jeg har ikke tenkt å gå i den samme fella igjen, forteller Kenneth.

Det har skjedd det samme nå, Bodø/Glimt har mistet mange gode spillere som Patrik Berg (RC Lens) og Fredrik André Bjørkan (Hertha Bsc). Om Erik Botheim vender tilbake til Bodø gjenstår å se.

 • Det Glimt har gjort de siste årene er så imponerende at superlativene nesten er brukt opp. Nå når de har kommet seg videre i Europa, er det bare et vitnesbyrd om hvilket fantastisk system de har under Kjetil Knutsen og hvor utrolig konsekvente de er i måten de jobber på.

Han forteller videre at det denne sesongen kommer antageligvis til å handle om, er å utfordre Bodø/Glimt.

Hvem blir største utfordrer i år – hvem tar opp kampen mot Bodø/Glimt?

 • Molde og Viking har jeg mest troa på – rett og slett. Ikke sånn veldig sensasjonelt det, men det er de fremfor RBK og Vålerenga.

Viking har sett sterke ut i år på de kampene som har blitt spilt. De satset i fjor på to unge trenere, og det ble bare bedre og bedre i løpet av sesongen. De har også beholdt stammen sin, og ser ut som om de har et solid forsvar. Fredheim legger til at de også har beholdt en viktig spiller, Veton Berisha.

 • Hvis han scorer 10 mål i vårsesongen kan det jo bli vanskelig å beholde han etter sommeren, men de har også spennende egne spillere som for eksempel Harald Nilsen Tangen. Viking har en stall hvor jeg føler de har bra dekning alle plasser, men som sagt så er de avhengige av at Veton Berisha gjør jobben.

Man kan sammenligne Viking litt med Glimt. Viking var også i trøbbel for noen år tilbake, men da kom Bjarne Berntsen inn slik som Åsmund Bjørkan gjorde i Glimt – rett mann på rett sted.

 • Jeg syns også det er ganske tøft av Viking å satse på to unge trenere i Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim. De kom til klubben relativt «uprøvde» og attpåtil stiller som sidestilte hovedtrenere som det knapt finnes noen eksempler på. Så Viking er fenomenalt for norsk fotball.

Det er også verdt å nevne Markus Solbakken, som kommer inn som en Joe Bell-erstatter på midten. De har bra dekninger i alle posisjoner og kanter, og spiller rett og slett morsom offensiv fotball.

Hva vil du si om Molde?

 • Molde er jo rett og slett en etablert storhet i norsk fotball nå. De vil alltid være i toppen, og denne sesongen er ikke noe unntak. De har fungert veldig bra i treningskampene og i cupen, selv om de havner i trøbbel så ser du maskineriet Molde som bare maler på, sier Fredheim.

Molde er utrolig gode på blant annet spillerstatisikk. De henter folk for fremtiden, de har et realistisk forhold til hvem de kommer til å miste, og henter folk i forkant av det. Sivert Mannsverk er et eksempel på dette fordi de visste at Aursnes ville forsvinne.

Midten av tabellen

Det å spå hvem som kommer på midten av tabellen er ikke like lett.

 • Jeg tror Vålerenga og Rosenborg kanskje kan utfordre rundt medaljene, altså at de er med i topp 5. Men så er det plassene fra 6 til 10-11. Sarpsborg, Lillestrøm, Kristiansund, Odd, Strømsgodset og Tromsø tror jeg kommer til å ligge rundt der.

Han legger til at Odd blir spennende å følge, de kommer ikke til å ligge i toppen, men de har sett spennende ut under Johansen i treningskampene. Han har likevel vanskelig for å tro at disse lagene kommer til å blande seg inn i medaljestriden.

Du mener altså at Lillestrøm ikke er noen utfordrer til medaljer i år?

 • Det kan jeg begrunne med tre ord – Thomas Lehne Olsen. Hvor hadde de vært uten han i fjor? Så det er viktig å få på plass en som kanskje ikke scorer på Lehne-nivå, men en som scorer 15 mål. Jeg er ikke så sikker på at de har fått på plass en slik erstatter, men disse målene må jo på en eller annen måte erstattes.

Vålerenga?

 • Vålerenga hadde en svak sesong i fjor. De er veldig avhengig av at de får spissene sine til å funke, Layouni og Kjartansson må opp mange knepp.

Han nevner også at det er en del kreative nøkkelspillere som må levere. Spillere som Odin Thiago Holm og Osame Sahraoui må ta det neste steget i karrieren, og at Vålerenga er helt avhengig av dette for å klare å hevde seg i toppen.


På bunnen

Hva med de nyopprykkede lagene – noen overraskelser?

 • Det er alltid et av de nyopprykkede lagene som overrasker, og det kan godt være HamKam. Det er imponerende hvordan de spilte mot Vålerenga i treningskampen og hvor godt organiserte de er. De spiller tett og er vanskelige å bryte ned, samtidig som de var aldeles strålende på kontringer. Også får vi jo se om de klarer å beholde Kristian Eriksen, det er helt utvilsomt viktig.

HamKam slo Vålerenga 3-1 på Intility Arena i en av de siste treningskampene. Fredheim er positivt overrasket over hvordan de så ut mot VIF, da det er en relativt fersk fyr som har kommet inn for å lede laget. Han sier han derfor er imponert over hvor godt organisert de så ut på kort tid.

Det er ikke første gangen et nyopprykka lag overrasker. Et eksempel er Ranheim som rykket opp og avsluttet på syvende plass, etter å ha rykka opp på det mest usannsynlige vis.

Fredheim sier det er nettopp dette som er vanskelig å spå, men han tror at enten HamKam eller Aalesund vil klare seg av de tre nyopprykka lagene. Jerv tror han kommer til å slite, og han legger til at det er veldig viktig a de nyopprykka lagene får en god start.

 • Jeg tipper Jerv nederst, det er vel ingen sensasjon. Også – HamKam, Aalesund og Sandefjord. Dette tror jeg er lagene som må kjempe for å unngå nedrykk denne sesongen. Haugesund tror jeg også får en tung sesong.

Rekdal har det største presset

Hvilken trener tror du er mest nervøs og spent for seriestart?

 • Det er fristende å svare alle sammen, for jeg tror alle er like usikre på dette tidspunktet. Men den som jeg kanskje, ikke fordi han er typen til å bli brakt ut av fatning, men som har det største presset på seg er Kjetil Rekdal. Rosenborg er en såra stolthet nå, mye rør i Trondheim over flere sesonger, forteller Fredheim.

Rosenborg havnet på en skuffende 5.plass i fjor, og ansatte Kjetil Rekdal i desember 2021. Treningskampene før denne sesongen har gått så som så.

 • Men, min gode venn Kjetil Rekdal er sær og sta nok til å stå i stormen og jobbe seg igjennom det! Og siden Rosenborg nå har tatt valget om å ansette denne trenerduoen, må de få tid til å bygge noe.

Trondheim kan ikke sammenlignes med noen andre norske byer når det kommer til fotball, Rosenborg har et enormt press på seg. Rekdal hadde også en vanskelig oppgave å ta over, etter Åge Hareide. Stallen som Rekdal kom til er ikke Rekdal sitt eget lag, her må han jobbe med det han har.

 • Men det er fryktelig mange gode fotballspillere der! Så alt handler om å samle laget og spille i samme retning.

Fantastisk jobb av banemann på Lerkendal

Når det kommer til spørsmålet om den beste stadion med tanke på fasiliteter, gressmatte og fasiliteter for kommentatortjenester er det ingen tvil.

 • Der må jeg si Lerkendal altså. Fantastisk gressteppe! Norske toppklubber burde alle som en legge om til gress – her støtter jeg Solbakken 100 prosent. Okei, kanskje Tromsø og Bodø, men jeg kan ikke begripe de andre klubbene som ikke gjør det.

Dette er en evig diskusjon i norsk fotball, kunst- eller naturgress. Mye har skjedd på gressfronten da det finnes helt andre type gress nå som man kan bruke. Fredheim roser banemannen på Lerkendal for banen og matta, den er helt nydelig.

Kamper som betyr noe

Man skulle kanskje tro at en dreven fotballkommentator som Kenneth Fredheim ønsker seg å kommentere alle de spennende toppkampene, men det er noe annet som er drømmekampen for veteranen.

 • Det spiller egentlig ingen rolle hvem det er, men at det betyr noe helt inn! Jeg glemmer aldri 2013-sesongen med Godset – Haugesund hvor alt levde inn i siste runde. Det er nok en av de mest elektriske fotballkampene jeg har vært på, forteller Fredheim.

For de som ikke husker, så var det veldig jevnt i toppen i siste runden i 2013. Strømsgodset måtte vinne mot Haugesund for å ta gullet, men det var fortsatt 0-0 etter første omgang. Da leder Rosenborg over Lillestrøm, og dermed kunne ta gullet. Men Strømsgodset kom tilbake i andre omgang og vant 4-0 over Haugesund på Marienlyst. Dermed ble det gull.

 • Det er jo noe slikt man drømmer om i siste runde, at det er spenning helt til siste minutt!

Kenneth Fredheims tabelltips Eliteserien 2022

 1. Bodø/Glimt
 2. Molde
 3. Viking
 4. Rosenborg
 5. Vålerenga
 6. Lillestrøm
 7. Sarpsborg
 8. Kristiansund BK
 9. Strømsgodset
 10. Tromsø
 11. Odd
 12. Haugesund
 13. Aalesund
 14. HamKam
 15. Sandefjord
 16. Jerv

Slik ser du Eliteserien og OBOS-ligaen

Sport Standard

Har du Basic og Standard fra Allente og ønsker å se alle kampene, må du skaffe seg Sport Standard som tilleggspakke. Med Premium og Large er Sport Standard inkludert i TV-pakken din.

Les mer
discovery+ Sport

Med discovery+ Sport får du tilgang til Eliteserien, OBOS-ligaen, PGA Tour, Grand Slam, ATP, TDF og masse annen spennende sport. Du får også tilgang til TVNorge, Max og FEM.

Les mer

Ønsker du en full oversikt over hvor du kan se Eliteserien og OBOS-ligaen 2022? Vi har laget en oversikt for å hjelpe deg.