Satellitt

Det er ikke magi, det er teknologi: Direkte fra satellitt

Hva har forfatteren av «2001: En romoddysé» og TV-signaler i uslåelig kvalitet til felles?


Publisert: 24.02.2020

For å finne svaret må vi tilbake i tid. Historien om hvordan vi kan sende TV-bilder av Erling Braut Haalands triumfer i Europa opp i verdensrommet, og så direkte hjem i stuen din, starter nemlig med forfatteren, Arthur C. Clarke, som tilfeldigvis sa følgende en gang: «Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.» Er teknologien avansert nok, er den umulig å skille fra magi. Og selv om det kanskje er litt i overkant breialt å sammenlikne satellitt-TV med magi, er det i det minste noe bittelitt magisk over teknologien som gjør det mulig – om vi går den i sømmene.

Lanserte ideen i 1945

Arthur C. Clarke er kanskje mest kjent som Science-fiction forfatter, men han var også den første til å ha ideen om å bruke satellitter til distribusjon av kommunikasjonssignaler på trykk. Allerede i februar 1945, i tidsskriftet Wireless World, lanserte Clark sin idé om en satellitt til å sende TV og tele-signaler. Det skulle dog ta nesten 20 år, før Clarkes idé ble til virkelighet, da den første satellitten for TV-signaler, Telstar 1, ble skutt opp av amerikanske myndigheter. Den tillot president John F. Kennedys tale til nasjonen å bli sendt direkte i Frankrike samtidig.

«Live via satellitt»

Bare noen få år senere, i 1965, ble den første kommersielle satellitten for TV-signaler – Intelsat I – sendt i bane rundt jorden av NASA. Intelsat I sendte TV-signaler og annen kommunikasjon fra verdensrommet i fire år før den ble deaktivert. Og når vi sier TV fra verdensrommet, mener vi virkelig TV fra verdensrommet. Det var nemlig Intelsat I som gjorde det mulig for TV-seere fra hele verden å se månelandingen mens den hendte, «live via satellitt» i sine egne stuer. Som ved et trylleslag var universet blitt veldig mye mindre.

Sender TV fra 36 000 kilometer oppe

I dag, 50 år med teknologisk utvikling senere, har moderne satellitter tatt det geniale konseptet som lot oss se månelandingen direkte i stuen og finpusset det med stadig mer avansert teknologi. Dermed kan norske romfartøy, 36 000 kilometer over oss (Den internasjonale romstasjonen flyr i 400 kilometers høyde), sende direkte fra hele verden til deg, med en kapasitet som er 17 ganger større enn bakkenettet, og – takket være høyden signalene sendes fra – hvor som helst i dette ulendte landet.

Space

Satellitt gir store fordeler:

Dekning overalt
Stabile TV-signaler
17 ganger større kapasitet enn bakkenett
6,7 Mbps i båndbredde i snitt per kanal (bakkenett gir 2,2)
100 % HD-kvalitet på alle kanaler som sender i HD-kvalitet
53 fulltids HD-kanaler i Norge (mot 8 via bakkenett)